Kimyasal Bileşimi, Fe2O3
Kristal Sistemi, Trigonal
Kristal Biçimi, Genellikle ince yada kalın levhamsı kristaller, rombohedral, piramidal ve nadiren de prizmatikdir.
İkizlenme, Penetrasyon ikizi tipikdir.
Sertlik, 5 – 6
Özgül Ağırlık, 5.26
Renk ve şeffaflık, Çelik grisi-siyah, opak
Çizgi Rengi, Kırmızı-kırmızımsı kahverengi
Parlaklık, MetalikKullanım Tarihçesi
Kırmızı tebeşir işletimi, insanlığın ilk teşebbüs ettiği mâdencilik dallarından biriydi. Târih öncesi çağlarda ilk kullanımı 164.000 yıl öncey Pinnacle-Point adamı tarafından yapıldı. Toz şeklindeki mineral, Güney Afrikada bulunan Pinnacle Point mağrasında sosyal farklılaşma için kullanmıştı. Hematit artıkları, takrîben M.Ö. 80000 yılına âit mezarlarda bulunmaktadır. Polonyada bulunan Rydno ve Macaristandaki Lovas yakınlarında paleolitik hematit çukurları bilinmektedir (M.Ö. 60000).
Avrupada bilinen en eski yeraltı mâden ocakları Taşoz adasındaki Tzines ve Vaftochilidedirler (M.Ö. 20000 ilâ M.Ö. 15000). Almanyada buna benzer kapsamda târih öncesi çağa âit mâdencilik izlerine Bad Sulzburg ve Münster vâdîsinde (Kara Orman) rastlanır (M.Ö. 5000de orada bulunumuş Band seramik kültürü).Hematit, demirin başlıca kaynaklarından biridir.
Narin bir kristal çeşididir ve işlenirken Mohs’a göre 6,5 sertlikte olmasından dolayı çok titiz bir çalışma ister.
Kan dolaşımı üzerinde pozitif etkisi vardır. Dalağın doğru çalışmasını sağlar. Enerji ve canlılık verir, stresi azaltıcı etkisi vardır. Çekim gücü fazla olduğundan, kişisel çekim, neşe, cesaret ve istek verir.
Özellikle karar verme güçlüklerine birebirdir.
Eski çağlarda tılsım olarak kullanılan taşların başında gelir, ancak modern çağda da insanlar bu taşın bel soğukluğuna iyi geldiği inancındadırlar.
Hematit, Fe2O3 formundaki demir mineralidir. Kan taşı olarakta bilinen hematitin en yaygın rengi kırmızıdır-kahverengidir. Ayrıca siyahtan griye, sarıdan kahverengine kadar içerdiği diğer kayaçlardan ötürü farklı renkler de bulunur. Pigment olarakta kullanılan hematit, çelik üretiminde kullanılan temel mineraldir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder